Köpa hus

Köpa hus

Skall du köpa hus så har du säkert 1000 frågor som du vill ha svar på. Vi har sammanfattat lite så att du vet vad som kan vara bra att tänka på när du skall köpa hus.

Här är några tips inför ditt husköp:

1. Börja med att leta i vilket område du är intresserad av. På Hemnet finns det enkelt tillgängligt alla bostäder som är till salu i det område som du letar.

2. Tänk ut vilken typ av boende du är intresserad av. Är det en gård, bostadsrätt, villa, fritidshus eller något helt annat.

3. Prata med din bank för att försäkra dig om att du har ett lånelöfte, så att du kan bjuda på huset du sedan blir intresserad av.

4. Gå på visningen, boka tid med den mäklaren som är ansvarig för det du är intresserad av. Det kan vara bra att ha sett ett antal hus innan du köper ditt drömhus, du lär dig mycket på en visning av ett hus. Alla hus är olika, det finns för och nackdelar men med rätt kunskap så går det mesta att lösa även om det är något problem i huset. Frågan man får ställa sig är egentligen; vad kostar det?

5. Det kan vara bra att följa budgivningar via sms för att sätta sig in i hur marknaden är på just den orten du söker ditt hus på. Via Hemnet är det oftast ganska enkelt att få tag i mäklarens kontaktuppgifter så att du kan kontakta honom om du vill vara med att följa budgivningen. Alla budgivningar går dock inte via sms, därför kan det vara bra att bygga upp en kontakt med mäklaren på den orten där du söker ditt hus. Ibland kan även mäklaren maila dig information om kommande objekt som skall bli till salu på öppna marknaden. Det är alltid bra att vara ute i god tid och få information så att man hinner bearbeta den. Är du inte själv sakkunnig på hus kan det vara rekomenderat med en besiktning av huset som du skall köpa. Ofta är husen redan besiktigade av säljaren, har du svårt att förstå protokollen är det oftast bara att fråga mäklaren eller fråga någon som du har förtroende för när det gäller fastigheter. Det är viktigt att förstå allt som står i ett besiktningsprotokoll, och frågar man aldrig får man aldrig veta.

6. Kolla med ett par olika banker för att undersöka vart du kan få bäst villkor om du skall låna pengar.

7. När du köpt ditt hus är det viktigt att du ordnar med en bra och heltäckande försäkring till huset ifall något oförutsett skulle inträffa som t.ex. brand.

8. Sätt alltid din egen gräns innan du går på visning. Vad är du beredd att betala?

9. Att köpa hus kan vara bra en investering, det kan också vara en lite sämre, det är därför viktigt att vara påläst när du skall gå in i ditt livs största affär. Att inte vara påläst är dumt, det tar lite tid. Men du kan också spara mycket tid i form av renoveringar och kronor.