Investera i skog

Investera i skog

Att investera i fast egendom är en rekomendation som du säkert fått innan. En del kallar skogen för det gröna guldet med ständig tillväxt. Priserna på skogsfastigheter har i princip stigit med 100% de senaste 5 åren. Detta är alltså ett bra alternativ till att ha pengarna på banken. Självklart så medför det en del arbete också.

Över tiden så har alltid skog varit en bra långsiktig placering. Din direktavkastning på skogen kan du se som låg. Men däremot så är det stabila flöden i kassan oh det gör möjlighet till avverkningar. I dagsläget betalas det cirka 60 000 kr per hektar skog. Detta varierar dock beroende på vart i landet du befinner dig. I t.ex. Skåne är priset på skogen högre eftersom det inte finns så mycket skog och efterfrågan är där stor att placera sina tillgångar i skog. Om man räknar på cira 5-6 kubikmeter per hektar i tillväxt per år så är det cirka 2-3 procent som blir den årliga direktavkastningen. I dagens ränteläge (ca 3%) så är alltså investering smart eftersom du kan göra ränteavdrag på 30% av dessa 3% mot din inkomst. Ung skog är oftast billigare att köpa än den gamla skogen på ca 70 år eftersom du endast kan avverka den gamla skogen och därmed få inkomster på den. Troligtvis kommer prisstegringen inte fortsätta som den gjort de senaste åren men över sikt så borde skog vara en bra investering istället för t.ex. en fond eller att ha pengarna på ett räntekonto. Skog har i alla tider setts som en stabil investering och ser du din investering på sikt så kommer den att vara en bra investering. I dag säljer du ditt virke till lite lägre priser än för 3 år sedan, men snart kommer efterfrågan att bli större från de som behöver virke och då kan skogsägarna börja ta mer betalt.

Glöm inte att försäkra din skogsfastighet. Detta är självklart viktigt att göra eftersom om den blåser eller brinner ner så kanske du inte får ut någonting. Skaffa därför alltid en stormförsäkring på din skog. Var dock noga med att läsa igenom villkoren innan du tecknar försäkringen så att du är medveten om vad det är för typ av försäkring som du verkligen tecknar. Idag kan du köpa skog på olika marknadsplatser. Oftast görs skogsaffärer direkt upp mellan grannar eller inom släkt och familjer. Men på Hemnet.se kan du även hitta skogsfastigheter som är till salu. Det finns både fastigheter med skog som har byggnader på marken men även fastigheter utan byggnader utan bara skog. Ett vanligt sätt är också att köpa en fastighet med ett hus på och sedan stycka av och sälja huset för sig som t.ex. en hästgård och sedan ta hand om skogen på ett bra sätt. En fastighet säljs oftast dyrare som hästgård än som hel fastighet för de som har intresse för skog har ganska sällan intresse för hästar, självklart finns det en hel del familjer som har hela intresset av att bo på landet.Men fler och fler börjar nog fokusera och inrikta sig på mer vad det är duktiga på och köra på det. I alla fall av den yngre generationen.