Hur många bor egentligen i hus?

Hur många bor egentligen i hus i Sverige?

Det är en väldigt stor andel av Sveriges befolkning som bor i just hus. Om man börjar att titta på Sveriges barn så är det faktiskt hela 70% av befolkningen bland barn som bor i en villa med sina föräldrar. När man bott färdigt hemma så är det många som flyttar till t.ex. ett korridorsrum eller egen lägenhet. Men åldern ökar för ungdomar som bor kvar hemma. Stora områden dit folk flyttar efter gymnasium och liknande är Uppsala och Lund där de två äldsta universiteten finns i Sverige. Där är det ofta korridorsrum i t.ex. Flogsta som är en populär boendeform.

Att bo i studentlägenhet är något som de flesta studenter gör. T.ex. att man har ett eget rum med badrum, men att man delar kök med andra i våningsplanet. Ett trivsamt boende där säkert många i Sverige känner igen sig då de kanske har bott liknande i några år.

Många av Sveriges invånare har faktiskt möjligheten att själva välja sitt boende, men självklart med vissa kompromisser. Det kostar mycket att köpa hus i t.ex. Stockholm eller Göteborg, speciellt om man letar i de centrala delarna. Många hävdar att det byggs för lite i Sverige och det stämmer, det behövs fler boenden och framförallt lägenheter till alla de som bor i sina hus och börjar bli till åren och vill sälja sina boenden så att de kan flytta in till mer centrala delar i sina städer och då bo i bostadsrätt. Bostadsrättsformen passar pensionärer och framförallt ensamstående pensionärer väldigt bra då de kanske vill göra andra saker än att reparera huset när de blir äldre.

På många platser i Sverige är det självklart mer vanligt med just villaformen, t.ex.i mindre orter i Blekinge och Dalarna.

Att bo i ett hus är ett bekvämt boende, många som bor i hus vill gärna bo kvar på platsen hela livet och alternativen för dem som haft hus väldigt länge är för lite, då det byggs för lite i Sverige. Det skulle behövas mer byggnation så att den äldre generationen kan lämna över sina boenden till nya generationer som också vill bo i villa. Då måste det finnas bra alternativ för de äldre som skall sälja sina hus om de skall sälja huset utan att göra en vinst så att de kan finansiera sitt nya boende så bor de oftast hellre kvar i sina hus, vilket inte är så konstigt.