Lånelöfte

Sitter du och kollar på hemnet bostäder?

I sådana fall kan det vara bra för dig att vara förberedd. Att läsa igenom denna text kan få dig att vara förberedd när du väl hittar din drömbostad på hemnet.

Lånelöfte

Första steget för dig som skall köpa bostad är att ha ett lånelöfte.

Genom ett lånelöfte vet du att du får låna pengar hos banken.
Om du sitter och letar på hemnet och hittar din dröm så kan det gå fort. Vinner du budgivningen och sedan inser att säljaren accepterar just ditt bud, då har du inte tid att vänta in ditt lånelöfte hos banken. Om du har ditt lånelöfte klart så vet du att du får låna och du kan sedan skriva köpekontraktet samma dag som du vunnit budgivningen.

När skall man då söka lånelöfte?

Ett lånelöfte är som ett slags bevis på att du som person är kreditvärdig och lånelöfte används framförallt vid köp av bostad. Man kan också söka lånelöfte för kapitalvaror eller andra investeringar. Om du har ett lånelöfte klart så kan du få mäklaren och säljaren att förstå att du är seriös med ditt bud. Det är viktigt att som köpare att ha ett lånelöfte när du tittar på bostäder för att kunna vinna budgivningen. Det är dumt att inte ha det klart, då kanske du till och med går miste om din drömlägenhet eller ditt drömhus.

Från den dagen du ansökt om ditt lånelöfte så är det oftast giltigt i 6 månader framåt. Detta kan dock variera från bank till bank. Om du inte hittar en bostad under denna tid så går det att förnya ditt lånelöfte. Det är alltid bra att ha en nära kontakt med sin bank för att kunna göra drömaffären men också för att kunna ha en bra koll på sin privatekonomi.

Vad kollas upp när du ansöker om ett lånelöfte?

En bank kollar alltid upp din kreditvärdighet när du ansöker om ett lånelöfte. Det kommer frågor som t.ex. vad inkomsten är, anställningsform, boendekalkyl och omkostnader. Banken gör också ett UC på alla som gör en förfrågan på ett lånelöfte. T.ex. så kollas kronofogdens register igenom. Det kan också skilja från bank till bank då individen i sig också provas. T.ex en egen företagare har oftast ingen generell inkomst och då kollar istället banken på hur trovärdig du är som person när de skall ge dig ett lånelöfte. Faktorer som ålder spelar också roll. Alltså din betalningsförmåga i framtiden. Kommer din lön att öka? Kommer din inkomst att sjunka för att du skall gå i pension?

Att fråga runt till bland olika banker kan vara bra att göra när du ansöker om ett lånelöfte. Gör det dock inte för mycket, det kan straffa sig. På grund av att bankerna gör en UC när du söker lånelöfte. Om du då får många UC förfrågningar så kanske inte banken kan göra fler förfrågningar på dig som individ och då anser de dig som person att du bara ”kollar runt” och försöker pruta på boräntan.