Dolda fel

Vad är ett dolt fel?

Ett dolt fel är ett fel som inte går att hitta vid en noggrann okulär besiktning och undersökning av ett hus. Det skall också vara ett fel som inte borde ha funnits med tanke på husets ålder skick och pris. Felet skall ha funnits där under den förra ägarens ägandeskap av fastigheten. Det kan alltså inte vara ett fel som uppkommer under den tid köparen är ägare av fastighet. Då är det istället ditt försäkringsbolag du skall kontakta. För att då har det inte varit ett fel som säljaren kunde upplyst om, för det fanns inte då han var ägare. Det kan alltid hända saker med en fastighet och därför är det viktigt att du har en bra försäkring till ditt hus. En hemförsäkring.

Fråga: Skall jag ha en dolda-fel försäkring då jag säljer t.ex. min fars hus som är från 1800-talet?  Det är en fråga du får svara på själv. Men som utgångspunkt kan köparen inte räkna med speciellt mycket då man köper ett hus från 1800-talet om det inte har givits några utfästelser (t.ex. att taket är i perfekt skick, eller att grunden är snustorr). En grund från 1800-talet kan man med fog förvänta sig att det inte är i allra bästa skick. Men däremot så har huset stått där i över 100 år.

Vad kan ett dolt fel kosta dig som säljare? Ett dolt fel kan bli kostsamt för dig som säljare av ett hus, därför finns dolda fel försäkringar som går att teckna genom din besiktningsfirma. Dolda-fel försäkring går endast att teckna om du har utfört en besiktning på din fastighet. Var noga med att läsa igenom villkoren på försäkringen så att du vet vad som gäller om det skulle bli ett dolt fel i just din fastighet. Läs också igenom noggrant vad som egentligen är ett dolt-fel. Ansvaret för ett dolt fel är 10-år efter försäljningen. Det är alltså en ganska lång tid.

Hur mycket kostar en dolda-fel försäkring?

En dolda-fel försäkring kostar oftast mellan 5000-10000 kr. Läs igenom vad självrisken blir om du blir utsatt för ett dolt-fel inom 10-årsgränsen. Det är oftast det som reglerar hur mycket dolda-felförsäkringen kostar från början. Liksom med en hemförsäkring. Du kan ha en billig hemförsäkring, men då är det oftast en högre självrisk.

Fråga:

Är man alltid ansvarig för fel i ett hus 10 år efter försäljningen?

Svar: Ja, man är ansvarig för de fel man vet om i fastigheten i 10 år. De dolda felen är man också ansvarig för i 10 år efter försäljningen.

Vad är ett faktiskt fel : Ett faktiskt fel kan vara t.ex. en panelbräda som har ruttnat på framsidan i nederkant. Detta är ett fel som går att upptäcka vid en okulär besiktning, alltså inget dolt fel. Ett dolt fel sitter oftast bakom en vägg eller på något utrymme där det inte går att komma åt att inspektera. T.ex. en krypvind utan lucka att kika in.

Vem skall man vända sig till om man upptäcker ett dolt fel i sitt nyköpta hus? I första hand skall du kontakta säljaren av huset med ett brev.