Bomarknad 2013

Under 2013 är det inte bara generellt sjönära lägen som har ökat i köpeskilling. Bostadsrätter har ökat 11% i Sverige under 2013, medan villapriserna har gått upp med ca 5 % under senaste året (källa Mäklarstatistik). De sista tre månaderna innan jul är det dock som vanligt Stockholm som ökar på sin ökning mest. Prisökningen beror delvis på att utbudet är för litet och efterfrågan för stor, ganska enkel matematik.

Under hela 2013 har bostadsrättpriserna stigit generellt över landet. I januari var det på all-time high, men har sedan dess stadigt vandrat uppåt, framförallt utanför storstadsregionerna. Ja, du läste rätt. Det har alltså ökat mer utanför Stockholm, Göteborg och Malmö procentuellt sett under 2013.

Många köpare av bostäder letar ofta efter balkong vilket också har visat sig vara det ordet som flest söker efter i sökmotorsfunktionen på hemnet. Att ha en balkong i sin bostad bör därför vara väldigt värdehöjande för slutpriserna.

Det finns ett flertal andra ord som frekvent söks på i sökmotorsfunktionen på Hemnet. Sjötomt t.ex. söker många på, pool är också ett ord som många svenskar söker efter. Ett annat ord är garage som också väldigt många söker på. Om du skall sälja ditt hus och har nära till vatten så är det väldigt viktigt att det står med i annonsen som du lägger ut på Hemnet. Det är cirka 200 000 personer per år som söker på ord som har med vatten att göra på bostadssökarsidan Hemnet.