Attefallshus

Det äldre uthsbodarna i Sverige har ofta kallats för friggebodar. En friggebod fick vara max 15 kvm och man behövde inte söka bygglov för att sätta upp en på sin villatomt. Kom dock ihåg att det finns regler som reglerar mot grannar om du bor i ett detaljplanerat område och även mot grannar på landsbygden. Namnet friggebod kom efter en minister om såg till att friggebodarna fick börja byggas i Sverige.

Den 4 juni 2014 gick regeln om attefallshus igenom i riksdagen. Attefall representerar kristdemokraterna (kd) i riksdagen och det är därför de nya bodarna kommer att kallas för attefallshus istället för friggebod. Dessa hus får inredas som permanentboende och de får byggas upp till 25 kvm. Dessa små hus kan passa perfekt som ett litet boende för t.ex. en student eller ett extra hus på tomten.

Ett attefallshus får uppföras utan bygglov. Däremot behöver man göra en anmälan tillkommunen man bor i innan man börjar bygga sitt attefallshus. Kravet på 4.5 meter från grannen är också viktigt att ta hänsyn till innan man börjar bygga. Ett attefallshus går att köpa för en hyfsat låg kostad och du kan använda det som gäststuga eller som ett extra rum på din fastighet och du är i behov av det. Att bygga ett attefallshus på tomten kan även öka värdet på din fastighet.

När kan du börja bygga Attefallshusen då?

Lagen om Attefalls hus går igenom den 2 juli 2014 och det går då att påbörja byggnationen av ditt hus.

Vem är då Stefan Attefall? Stefan Attefalls som är en stor bakgrund till Attefalls husen representerar kristdemokraterna och är en av hjärnorna bakom Attefalls husen. Han har arbetat som bostadsminister i Sverige sedan 2010 då förra valet var. Stefan Attefall föddes i Lycksele och året var 1960, idag bor han i Jönköping och arbetar hårt med Sveriges bostadsfrågor.

Skaparen av Attefalls husen; Stefan Attefall har jobbat hårt för att gå igenom förslaget om att man skall få bygga 25 km boyta i en bod på sin tomt i Sverige. Lagen går igenom den 2 juli 2014 och kommer att vara revolutionerande när det gäller byggnationer runt om i Sverige. Husen kan byggas som friggebodar, förråd, gästhus eller vad man vill använda sitt nya hus till idag. Det kommer att komma massor av olika produkter som bygger Attefallshusen och byggarna runt om i Sverige har redan nu börjat göra ritningar på hur man kan göra för att få en riktigt snyggt hus på sin tomt. Det kan vara väldigt bra att ha ett gästhus på sin tomt om man inte vill ha alla gäster i huset när de kommer på besök, då kan det vara praktiskt med ett småhus på tomten där gästerna kan sova över utan att störa dig i huset. Det kommer även att byggas hus enbart för uthyrning på de sommargäst täta orterna som t.ex. Öland, Gotland och Västervik.  Det kan faktiskt betala sig många gånger om att bygga ett småhus på din tomt, om du kan hyra ut det ett par eller fler veckor om året och sedan dessutom öka marknads och försäljningsvärdet på din fastighet när du skall sälja den en gång i framtiden.