Torpargrund i dagens hus

Torpargrund

Du har säkert hört uttrycket ett antal gånger innan, men vad är egentligen en torpargrund? Är det något om bara finns på torp? Svaret är; Nej.

En torpargrund är en av de enkla grunderna på en byggnad. Tanken är att huset skall lyftas upp från marken för att undvika fuktskador. På många äldre hus används torpargrunden. I dagens nybyggda hus använd även torpargrunden. Det kan dock skapa problem med dagens uppvärmningssystem och golvisolering. Men självklart inte alltid!

En klassisk torpargrund är byggd på marken och oftast av natursten. Detta började man med på 1800-talet i Sverige. Problemet med dessa äldre torpargrunder är att de oftast inte har något hål eller ventil för att luft skall kunna komma ut och in i torpargrunden. Däremot brukade husets eldstad, alltså murstock hjälpa till att hålla värmen nere i torpargrunden. Men idag används dock inte eldstäderna i husen lika flitigt som på 1800-talet.

Krypgrunden är en modernare variant än dåtidens torpargrund och fungerar ungefär på samma sätt. Ofta blir det problem när man försöker ventilera krypgrunderna. Den fuktiga luften kan inte torka ut eftersom krypgrunderna oftast inte är uppvärmda. Detta är något som husföretagen arbetar mycket med för att utveckla.