Köpa hus

Köpa hus

Skall du köpa hus? Oftast har man då tusen frågor som man vill ställa till någon som man litar på och kan få ett bra svar av. Att köpa hus är den största investeringen man gör i sitt liv och därför tänkte vi ge lite tips inför ditt husköp.

Det finns massor av tips du kan få inför ditt husköp. Ekonomiska tips, byggnads tips och tips hur du skall agera i budgivningen. I detta inlägg tänkte vi ge dig lite tips som har med de ekonomiska bitarna av ditt husköp att göra.

1. Steg ett är att ordna ett lånelöfte. Prata med en bank t.ex. din bank där du har dina pengar. Boka en tid med bankmannen/bankkvinnan för att kunna sätta er ner och diskuttera igenom din ekonomi och i vilken prisklass som du kan leta hus efter. Bankmannen kan i det läget då förklara vad ränta innebär om du inte är medveten om det. Försök sedan att amortera lite mer än vad din bank tycker. En bank tjänar pengar på att folk lånar och därför vill de oftast inte att folk amorterar så mycket. Men om räntorna stiger kan det vara skönt som ägare av ett hu att inte ha så höga lån. Då kan de bli jobbigt ekonomiskt. Be även bankmannen förklara vad lagfart innebär. (Här kan du läsa mer om lagfart). Be även bankmannen förklara vad inteckningar och pantbrev är (Här kan du läsa mer om detta).

2. Efter du har varit på din bank så är det bara att ge sig ut på husjakt. Hemnet är då självklart det bästa tipset du kan få för att kunna hitta ditt drömhus. Ett bra sätt är också att bilda en god kontakt med en fastighetsmäklare som du kan ringa och fråga vad som är på gång att komma ut på Hemnet. Då kan du ibland få lite förhandstips, vilket kan vara väldigt bra.

3. Budgivning
En budgivning kan gå till på många olika sätt och det är därför svårt att formulera några exakta tips i en budgivning. Men det viktigaste är att alltid ha satt sin egen gräns redan innan man har gått in i en budgivning, annars är det lätt att man dras med. Glöm aldrig hur din ekonomi ser ut.

4. När du har skrivit kontrakt på det hus som du vill ha så är det bra att gå in till banken igen och berätta detta i så tidigt skede som möjligt. Du betalar i första hand oftast en handpenning på huset. Sedan är det inte förrän tillträdesdagen, som man avtalar om i kontraktet som du börjar att betala på ditt hus. När jag menar betala så menar jag räntor, amortering och driften av huset. Fram till tillträdesdagen är det oftast säljaren som har ansvaret för driften av huset.

5. Försäkring
En väldigt viktig bit är att du som köpare av ett hus har ordnat med en försäkring av ditt nya hus. Försäkringen skall vara tecknad senast den dagen då du tillträder huset. Om du inte har en försäkring på ditt hus kan du få allvarliga ekonomiska svårigheter i framtiden, om det händer något med huset. Det är även lag på att ha hus försäkrade i Sverige. Kolla med några olika försäkringsbolag när du skall försäkra ditt hus.