Söka efter hus

Söker du ett hus?

När du är ute och letar efter hus finns det en del sajter du kan leta på för att hitta ditt drömboende. De mest kända sajterna är Hemnet, booli, blocket. Sedan finns självklart de sidorna där du kan titta på nyproduktion. T.ex. myresjöhus, Vallsjöhus, Anebyhus, Fiskarhedenvillan med många fler.

Det är viktigt att vara medveten om de kostnader som kommer när man köper ett hus. Utöver köpeskillingen är det några andra kostnader som kan vara bra att veta om när du ska köpa ditt hus. Det är därför viktigt att göra en bra och realistisk kalkyl till ditt boende. För i slutändan handlar det ju om vad det kostar dig att bo i detta boende. Att vara förberedd på att det kan komma oförutsedda utgifter när du har flyttat in i ditt hus. Det är alltså viktigt att ha en buffert. När du skall söka lån så är det viktigt att ta kontakt med en eller ett par banker för att få en lånelöfte. Oftast vill en bank ha 15% i kontantinsats av köpeskillingen på huset. Det är alltså 150.000 kr på varje miljon som lånas.

Lagfart är också en kostnad som tillkommer när du skall köpa hus, samt kostnader för pantbrev och eventuella besiktningar av huset.

Kostnaden för lagfarten är 1,5% av köpeskillingen alternativt taxeringsvärdet och det värdet är högre än köpeskillinger. Om du köper ett hus för 3 miljoner kronor så blir alltså lagfartskostnaden 45.000 kr. Man betalar också en avgift på 825 kr till tingsrätten som en expiditionsavgift.

Att öka nya pantbrev på en fastighet kostar 2% av beloppet. Alltså 2000 kronor om du tar ut pantbrev på 100.000 kr.

Att göra en besiktning på ett hus kostar någonstans mellan 7.000 kr och 15.000 kr beroende på företag och hur omfattande besiktningen skall vara. Ring ett par olika företag är tipset för att se vad kostnaderna blir.

Om du köper ett hus med oljeeldning brukar det vara vanligt att köparen betalar för innestående bränlelagar till huset på tillträdesdagen. Att flytta möbler kostar också en del om man inte har möjlighet att göra det själv. T.ex. att hyra ett släp eller mindre flyttbuss. Tipset är att kolla med lite vänner om de har tid att hjälpa till över en helg så kan du spara mycket pengar genom att slippa anlita flyttfirma för din flytt.

Om du köper ett hus som har inteckningar på högre belopp än vad du köper huset för behöver du normalt inte ta ut fler inteckningar för bankens säkerhet. Då blir det ingen kostnad för denna punkt. Lagfarten däremot tas alltid ut av tingsrätten, och procentsatsen på lagfart är alltså 1,5% av köpeskillingen eller om taxeringsvärdet är högre så är det 1,5% av taxeringsvärdet.

Glöm inte att räkna på kostnaderna innan du lägger bud på det huset du vill ha, att tänka till en gång extra kan du ha mycket nytta av i framtiden. För ingen vill väll göra en dålig bostadsaffär?

Här kan du läsa mer om lagfart.

Här kan du även läsa mer om banklån.