Drömmer du om ett torp?

Drömmer du om ett torp?

Vem har inte drömt om en röd stuga med vita knutar vid en sjö i Småland eller på Öland? Innan du uppfyller din dröm tycker vi att du ska läsa detta.

Vad skall du tänka på innan du köpet ditt torp:

Självklart är det viktigt att vistas i en härlig miljö. Den avvägningen gör du bäst själv utefter vad du som person tycker om.

Fråga fastighetsmäklaren om huset är besiktigat. Kom ihåg att om du får ett besiktningsprotokoll så ingår det inte i besiktningsmannens uppdrag att kontrolla el, vatten eller avlopp. Inte heller saker som uppvärmningssystem. Så ta med dig någon på visningen som är duktig på el, vatten och avlopp. Känner du ingen som är duktig på detta kan du ta kontakt med t.ex. en elfirma eller rörmokare som kan svara på dina frågor. Torpens standard är också lägre så ta med dig i beräkningarna vad som behöver åtgärdas efter eventuell budgivning. Det är helheten av torpet och kostnaden som du betalar för.

Läge på torpet är otroligt viktigt. Ett torp i naturskön miljö och nära sjö håller ofta sig bättre i andrahandsmarknaden ifall du någon gång behöver avyttra/sälja ditt torp.

Kontrollera murstock, finns det något brandskyddprotokoll eventuellt sotningsprotokoll?

Torpargrunden, går det att komma in i den? Luktar det konstigt? Fuktskadat? Vilken typ av fukt?

Husbock? Har huset skadedjur så läs mer om det.

Lycka till med ditt köp av torp!