Dolda fel försäkringar

Ska du ha en dolda-fel försäkring när du säljer din villa. Det är något du själv ska ta ställning till innan du säljer ditt hus. Oavsett brukar det vara bra att besiktiga din villa innan du säljer den och gör du det kan du även teckna dig för en dolda felförsäkring när du säljer ditt hus.

Dolda fel är något som du själv inte visste om och köparen inte hade kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning av huset, och med hänsyn till huset skick, ålder och pris inte heller hade kunnat förvänta sig av fastigheten.

En dolda-fel försäkring är avdragsgill på kapitalvinstberäkningen som du gör året efter att du har sålt din fastighet och du kan alltså göra avdrag med 22% av kostnaden för var försäkringen kostar, vilket kan vara bra att veta om då försäkringen inte riktigt kostar så mycket pengar om du gör avdrag för den också på skatten i framtiden istället för att skatta pengarna till staten.

Dolda fel kan vara jobbiga i efterhand. Det kan handla om t.ex. mögel, fukt eller skadedjur vilket ofta kan bli väldigt dyrt. Det är dock inte alla fel i en fastighet som är ett dolt fel. Dolda fel är oftast väldigt svåra att upptäcka, de skall inte ens gå att upptäcka vid en noggrann undersökning av en fastighet. Då KAN de vara dolda fel i juridisk mening.

Finns det dolda fel i en lägenhet? Nej, det gör det faktiskt inte. Du köper en lägenhet i befintligt skick och du har undersökningsplikt som köpare av en lägenhet (bostadsrätt).

 

Det är lätt att det blir missförstånd mellan köpare och säljare vad som gäller när det handlar om dolda-fel. Här är ett exempel på något som inte är ett dolt fel. Detta är en bild tagen från en källare där det är fukt och man kan se att det har funnits där en lång tid, det är dock svårt att säga att man inte kunde se detta på en visning och man som köpare har gjort en noggrann undersökning av fastighetens skick. Detta är alltså ett faktiskt fel som fanns i huset och köparen borde ha upptäckt det vid en noggrann undersökning av fastigheten.

fukt

Fukt i källare-ej dolt fel