Bopriser i grannlandet Norge

Vad är det egentligen som händer i det annars kallade rika landet Norge på bostadsmarknaden?

Sedan ett tag har bostadspriserna gått ner sakta men säkert i Norge. Självklart inte på alla orter som t.ex. i Oslo som är liknande Stockholm en relativt ”stabil marknad”. Många tror nu dock på ett större fall på bostäder i vårt grannland. Banken DNB Markets tror på en kraftig nedgång med ca 7,5% när vi når 2016.

Om man har chansen att vänta så hävdar många att det är bättre att vänta med sitt köp av bostad i Norge. Som sagt, många tror på ett fall tre år framåt, men det har väll i och för sig sagt innan. Ingen kan ju självklart veta detta. Men det som har varit är en lite mindre stabil konjunktur, högre lån i hushållen och att det har byggt mycket nytt i grannlandet Norge.

De säger att en bostad som idag kostar 3 miljoner kronor kommer att kosta 2.780.000 kr 2016. Detta är ju självklart en väldigt höftad siffra, men det kan lika gärna gå åt andra hållet. En del hävdar att det har varit lite uppgång i början av året i Norge, men vissa menar då att det är bara för att folk lånar mer pengar av bankerna.

Men samtidigt vet ingen vad räntan är om tre år, alltså 2016. Så kanske det ändå är bäst att göra sin bostadsaffär nu för att ens ha möjlighet att kunna köpa en bostad i grannlandet Norge. I Norge är det jämfört med många andra länder ändå en ganska låg arbetslöshet och de hushållen där det finns jobb har höga löner överlag.

Prisstegringen på bostäder har dock varit rätt kraftig senaste åren i Norge. Cirka 8,7 procent per år har det ökat sedan 1992. Det är lång tid och stor ökning.

En del menar att det vara 43 procent fler osålda bostäder i Norge i år än förra året vid januari, men det kanske var så att det var 43 säljare mer som hade köpt något annat?

Det är upp till var och en att tolka denna artikel på sitt sätt.