Viktigt att tänka på vid försäkring av hus

Viktigt att tänka på vid försäkring av hus

Som utgångspunkt är det självklart väldigt viktigt att försäkra sitt boende. Men även fritidsboende och andra typer av fastigheter är också viktiga att försäkra. Ett tips är att alltid nogrant läsa igenom försäkringsbolagens villkor så att du kan få en bra heltäckande försäkring som täcker dina behov och självklart också din ekonomi. Det går att spara mycket pengar på att vara påläst kring försäkringar. Här kan du läsa mer om försäkringar som kan vara bra att ha läst vid försäkring av ditt torp.

Vanliga typer av försäkringsskador:

Om ett hus faller från din trädgård på din villa. Är man försäkrad för det då? Svaret på frågan är 1. Vad har ditt försäkringsbolag för villkor?

De flesta försäkringar klarar av en sådan här skada och oftast betalas det då ut en ersättning för skador på bostadshuset. Vissa försäkringar kan även täcka andra delar av fastigheten. Det är dock vanligt att i villkoren står det du ska t.ex. hålla kolla på din tomt så att det inte står några träd som är i så dåligt skick att det finns risk för att de faller på huset och skadar din egendom. I vissa fall kan då ersättningen sättas ned eller i vissa fall till och med helt utebli. Därför är det viktigt att vara påläst kring försäkringar!

Brandskador

Täcker din försäkring mot brand? Det är självklart väldigt viktigt eftersom det lätt kan ta fyr speciellt under vinterhalvåret. Oftast betalar försäkringsbolag ut för skador vid brand. Dock finns villkor på detta också. T.ex. att man inte är oaktsam när man t.ex. eldar i öppen spis och lämnar huset. Det är ett i sådana fall vårdslöst beteende.

Beroende på vart i landet du bor kan det vara bra att kolla om din försäkring täcker mot husbock och andra skadedjur. I vissa delar av landet är det mer utsatt för dessa angrepp i husen och där är också viktigt att vara påläst om det är aktuellt där du bor och lever. Alltså på den orten. Om din villahemförsäkring täcker husbock kan du också läsa i villkoren på försäkringen. Om den gör det så får du ersättning för t.ex. sanering och reparationsarbeten. I vissa försäkringar kan det faktiskt vara så att självrisken inte finns på desas typer av skador.

Vad brukar då sätta priset på din försäkring?

Frågan man denna frågan till ett försäkringsbolag så är svaret självklart olika. Men det är flera faktorer som självklart påverkar priset på den försäkringen som du är beredd att teckna. T.ex. hur stor fastigheten är, när den är byggd, vilken typ av hus/fastighet. Självriskkostnaden har också en väldigt stor betydelse i priset på din försäkring i slutändan.

Våra tips inför val av försäkring är alltså: Va påläst kring vad försäkringen täcker och jämför gärna bolagen med varandra för att hitta en lösning på försäkring som kan skräddarsy en bra lösning för dig som ägare av egendomen som skall försäkras. Du kan alltså spara en hel del kronor på att vara kunnig om försäkringar. Det kan vara dumt att betala för mycket, men det är samtidigt väldigt viktigt att ha en heltäckande försäkring så att du verkligen får en god ersättning när du behöver det.