Vad skall du tänka på när du köper en tomt?

Att köpa en tomt för nyproduktion är ett stort beslut att ta.

Viktigt att tänka på:

Kolla upp saker om området där tomten är belägen. Vad finns i närheten? Vad kommer att byggas? Finns affär? Ta och jämför med andra tomter som t.ex. finns till salu på din kommuns hemsida och på öppna marknaden.

Köpekontrakt skall vara skriftligt upprättat. Rekomendation är också att prata med kommun och myndighet så att man får bebygga tomten.

Inteckningar-kolla hur mycket tomten är intecknad till och om det finns några eventuella servitut som belastar fastigheten/tomten. Detta gör du enklast hos lantmäteriet.

Viktigt i tomtköpet när man skriver köpekontrakt är hur stor handpenningen skall vara? Vilken dag skall tomten tillträdas och slutbetalas? Vad kommer tomten att ha för fastighetsbeteckning? Viktigt är också att det finns en överlåtelseförklaring i kontraktet. Alltså att tomten ”säljs”, ges bort i gåva eller byte.

På tillträdesdagen skall ett köpebrev upprättas som du som köpare får, som din bank sedan kan hjälpa dig att ansöka om lagfart på fastigheten/tomten. Köpebrevet skickas till inskrivningsmyndigheten som sedan behandlar ärendet.

Sedan är det bara att börja bygga ditt drömhus.