Tänka på vid köp av bostadsrätt

Bostadsrätt

Vad är det allra viktigaste att tänka på för dig när du köper en bostadsrätt.

Det allra viktigaste när det gäller bostadsrätter är ju självklart priset och läget. Som allt annat när det gäller bostadsrätter är det alltid bra att tänka centralt eller med sjöutsikt. En bostadsrätt i ett centralt läge är på längre sikt oftast aldrig en dålig affär. Speciellt inte om det är i en växande stad. Det finns oftast fler potentiella köpare till en central bostadsrätt än en som ligger på landsbygden.

Självklart är det också otroligt viktigt att kolla föreningens ekonomi. Hur mycket skulder har föreningen? Hur ser amorteringarna ut i föreningen. Viktigt att tänka på är också hur stor avgiften är till föreningen i förhållande till föreningens lån.

Andra säker som är bra att tänka på är att titta på byggnaderna. Kommer större yttre underhåll inom kort tid?

Att köpa bostadsrätt är en stor affär, ofta en av de största man gör i sitt liv. Det är därför viktigt att läsa på om: 1. Orten 2. Föreningens ekonomi 3. Bostadsrätten 4. Marknaden på orten 5. Ortens framtidsplaner.

Detta är endast en fåtal tips som vi kan ge er när ni funderar på att köpa en bostadsrätt.

När du köper en bostadsrätt slipper du tänka på yttre underhåll eftersom det sköts av föreningen. Men kom ihåg att du också är med och finansierar bostadsrättsföreningen så indirekt står du ändå för en del av underhållet av fastigheten som bostadsrätten ligger i.

 

Vad ansvarar du då inte för när du köper en bostadsrätt istället för en villa?

Du ansvarar för bostadsrättens inre skick. Yttre skicket sköts av föreningen. (Kan vara annorlunda i vissa fall, kolla detta i föreningens stadgar och årsredovisning). Men oftast sköts föreningens byggnader utav föreningen. Alltså t.ex. takbyte, stambyte, dränering och fönsterbyte. Större renoveringar på föreningens byggnader kan ju självklart påverka föreningens ekonomi och i vissa fall leda till att avgiften blir högre för dig som bostadsrättsinnehavare.

Andra saker som kan vara bra att tänka på när du köper din bostadsrätt är: Finns det hiss? Behöver du hiss? Närhet till affär? Närhet till bank? Närhet till matställen? Nära till kultur eller sport? Allt är ju beroende på vilken livsstil och vilka intressen du har. Det är också viktiga saker att tänka på för det viktigaste är inte alltid att göra en bra affär utan i slutändan är det viktigast att du trivs där du bor.

Att bo centralt kan passa många människor, men inte alla. Som sagt; det viktigaste att tänka på är hur du kommer att uppleva att bo i en bostadsrättsförening på en viss plats i Sverige. Ett tips kan också vara att se ditt boende på 5 år, då riskerar man oftast ganska lite eftersom även om marknaden går dåligt ett tag så historiskt sett så brukar det repa sig på 5 år. Detta förutsätter ju dock att det inte kommer en bostadskrasch i Sverige. Men om det kommer så kan ingen veta om när den kommer i vilket fall som helst och bo måste ju alla. Därför anser vi att det är bättre att investera i en bostadsrätt än att bo i en hyresrätt.