Bostadsrätter i Norge – boretter

Visste ni att i andra länder tillämpas inte bostadsrättsformen som i Sverige?

I Norge kallas deras motsvarighet till bostadsrätt ”borett” och i Danmark kallas motsvarigheten för ”andelsbolig”. I Finland har man asumisoikeus, detta är dock mer likt Sveriges hyresrätter än bostadsrätter.

Hur ordnar man en bostad i Norge?

Enklast är att följa de stora stora dagstidningarna, internetsajter och annonssidor på internet. Det går också bra att kontakta en advokat eller en eiendomsmegler som jobbar med försäljning av fastigheter på den orten som just du söker efter. De är ofta hos dem du kan få tidig information om vad som kommer att säljas och annonseras. Det är alltid bra att upparbeta en kontakt med en eiendomsmegler (fastighetsmäklare) för att ständigt hålla sig uppdaterad. Letar man efter en sommarstugedröm i Norge är bästa tipset tidningarna och internet. Man kan också som boendeletare kontakta kommunen som man vill bo i. I kommuner där bostadsbrist råder kan dock inte kommunen hjälpa dig med så mycket. Kommunen hjälper oftast bara dem har stort behov av ett boende. Om du är student och söker boende är det bra att kontakta studentsamskipnaden som kan lotsa dig vidare i ditt bostadsletande.

I norge finns tre olika typer av boende: selveierbolig, andelsbolig och leiebolig. Alltså självägda bostäder, andelsbostäder och lägenhetsboende.