Swedbanks köp av svensk fastighetsförmedling

Swedbank har som många vet köpt Svensk Fastighetsförmedling. Swedbank är som många också vet tidigare ägare till Fastighetsbyrån. Denna affär kommer dock att utredas av konkurrensverket enligt flera tidningsartiklar. Det har då också stått av Swedbank har tagit kontakt med konkurrensverket själva.

Det skall nu alltså i skrivande stund igång en granskning av denna affär. En av de saker som skall granskas är att de Swedbank då kommer att bli helt i majoritet på den stora webbplatsen hemnet.se.

Vad kan detta leda till om affären går igenom? Ja, då blir det en riktigt jätte på bostadsmarknaden vilket kan ha fördelar men också nackdelar på sitt sätt beroende på vem man är som person.

Svensk Fastighetsförmedling omsatte förra året cirka 1 miljard svenska kronor vilket tillsammans med Swedbank kommer att vara en stor del av de pengar som läggs på fastighetsförmedling i Sverige årligen.

Konkurrensverket kommer som sagt att granska affären. I värsta fall för Swedbanks del kan affären gå tillbaka eller stoppas. Detta är något som är väldigt ovanligt, men har förekommit. I en del kommuner kommer konkurrensen vara väldigt låg, men på andra ställen desto större. Det är olika för ort till ort.

Det finns mycket att fråga sig om denna affär, men det viktigaste är att det blir bra för alla parter i slutändan.