Stark bostadsmarknad

Stark bostadsmarknad

Idag hävdar många experter att bostadsmarknaden i Sverige är väldigt stark, kanske stämmer det eller kanske stämmer det inte?

Många hävdar kanske att bostadsmarknaden är övervärderad om man ser den på sikt? Men bostäder har genom alla tider ökat i värde om man ser det på lite längre sikt, så därför är en investering i en bostad ingen dum affär om man är påläst och framförallt har råd att äga bostaden. Det är vid konjunkturförändringar som det kan bli tufft att vara bostadsägare om man dessutom inte har tillräckligt stark ekonomi för det, det är många som köper på sig alldeles för fina hus och som sedan kanske kommer i en mer krisartad situation och blir tvungna att sälja. Då kan det ibland bli kraftiga förluster om husen har för höga investeringsvärden och ligger på en ort där bostäder inte är så attraktivt att äga.

I storstäder kommer det dock alltid vara attraktivt att äga en bostad. T.ex. i Stockholm kommer det alltid oavsett hur världsekonomin ser ut och förändrar finnas spekulanter som vill bli central och där kommer det alltid också att finnas finansiella muskler för att kunna köpa en bostad. Det är egentligen bara viktigt att som ägare eller säljare av en bostad att inte sätta sig i en sådan situation där man någon gång blir tvungen att avyttra sin bostad.

I t.ex. Danderyd har utgångspriser stigit mycket sista tiden. Haninge och Stockholm samt Ekerö och Järfälla är också orter där priserna stigit kraftigt senaste åren.

Trots att utbudet på bostäder har blivit mindre jämför med för ett år sedan så finns det därför mer intressenter per objekt och detta leder också till högre priser. Det kommer alltid att finnas personer som vill köpa ett boende på en attraktiv ort i Sverige och det är säljarna som egentligen kan sätta spelreglerna i många lägen.