Sälja bostad utan fastighetsmäklare

Att sälja en bostad utan fastighetsmäklare

Det finns många olika mäklare att välja emellan i vårt avlånga land. Men vill du däremot sälja din bostad själv går självklart det.

Något som är viktigt att tänka på när man tar beslutet att sälja sin egen bostad själv utan någon som arbetar med försäljning varje dag är att man har ett ansvar. Detta gäller även om du säljer ditt torp. Man måste vara uppriktig mot både spekulanter och köpare när man har t.ex. visningar och även i beskrivningar. Det är viktigt att göra en tydlig ”frågelista” där säljaren fullgör sin upplysningsplikt enligt lagen. Har man upplyst om fel och brister innan köpet görs kan köparen inte i efterhand komma och ha några synpunkter på att det var fel i fastigheten på just den punkten. T.ex. informerar man som säljare om att det är en spricka i en fönsterruta så vet köparen om detta och då är det slutdiskutterat om det.

Det går bra att sköta sin budgivning via mail eller via sms. Va dock medveten om att en bud inte är bindande förrän köpekontrakt skrivs. Det finns mallar till köpekontrakt att köpa i bokhandlar runt om i sverige eller via villaägarnas hemsida (http://www.villaagarna.se/Formaner/). Det är viktigt att både köpare och säljare är överrens när man sätter sig vid kontraktsbordet och det går oftast att kontakta en fastighetsmäklare för hjälp med enbart kontraktskrivning. Här kan du läsa mer om vad du skall tänka på när du köper tomt.

Anledningen till att många ändå väljer att välja en fastighetsmäklare istället för att sälja sin bostad själv är att det blir oftast en tryggare affär, när det finns en mellanhand som kan förmedla information till köpare och säljare. Att studera till fastighetsmäklare tar idag 2 år i Sverige. Sverige är i princip det enda land där det tar så lång tid att utbilda sig till fastighetsmäklare och därför kan man nog med stor sannolikhet säga att Sverige har världens mest pålästa fastighetsmäklare.

2013-03-12