Lånelöfte

Är du ute i bostadsdjungeln och letar boende. Ett första steg är då att ansöka om ett lånelöfte!

Men vad är då egentligen ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett löfte banken ger dig om hur mycket du får låna för att kunna finansiera ett köp av en bostad som du drömmer  om. Ett lånelöfte är oftast baserat på din inkomst, men även hur du ditt boende är idag och din situation i livet. Tipset är att kolla med ett par banker för att känna av vilken bankman som ger dig mest tid och visar att de vill hjälpa dig. Det kan ibland vara viktigare än att få en bra ränta.

Ett lånelöfte gäller oftast 6 månader, men det kan vara bra att stämma av med banken så du vet hur länge just ditt lånelöfte gäller. Det är viktigt att ha ett lånelöfte för att veta hur långt du som person kan gå i en budgivning på den bostaden som du vill ha. Innan du går in på Hemnet kan det vara bra att ha pratat med banken för att se över just dina möjligheter när det gäller lånelöften. Vissa banker har gjort så att du enkelt kan ansöka om ett lånelöfte via internet, medan en del vill träffa dig personligen. Vår rekommendation är alltid att ha en personlig och bra kontakt med din bankman för det är han som i slutändan ger dig möjligheterna. Det är också alltid bra att ha någon att bolla dina tankar och idéer med. En bankman och du som privatperson kanske har helt olika åsikter, men kanske kan ni lära av varandra? (Livet handlar ju faktiskt om att lära sig saker).

Oftast görs en UC när du ansöker om ett lånelöfte, detta gör banken för att ta reda på om du har några tidigare betalningsanmärkningar. Det skall inte kosta dig någonting att ansöka om ett lånelöfte, iså fall är det ingen seriös bank. Det är ju faktiskt du som skall bli kund och de vill ha dig som kund, i alla fall i nuläget.  Glöm inte bort att banken alltid måste tjäna lite pengar på att ha dig som kund, men man behöver inte vara dum som konsument heller. Men som sagt det personliga är viktigt när du skall välja bank och bankman i våra ögon.