Bostadsrättsföreningars ekonomi

Det här skall du tänkta på vid köp av bostadsrätt

Att köpa en bostadsrätt är en rolig grej. Det finns mycket som lockar, t.ex. läget, avgiften, snygg renovering och en stor uteterras. Dock kan en beskrivning av en bostadsrätt dock dölja en hel del och här är några bra tips.

1. Kolla alltid föreningens ekonomi– Bara för att bostadsrätten har en låg avgift behöver det inte betyda att bostadsrättens förening har en god ekonomi. Be alltid om årsredovisningen till föreningen och även stadgarna. I dessa kan du läsa på hur mycket lån föreningen har. Sen kan du t.ex. dela det på antalet lägenheter. Om du inte undersöker ekonomin i föreningen så kan man i princip säga att du köper dig lån som du kanske inte visste om. Om avgiften till föreningen är låg brukar det innebära att föreningen har en god ekonomi. Men det behöver inte vara så, det kan t.ex. vara aktuellt att göra stora investeringar närmaste åren på renovering och underhåll av fasaden eller taket. Om det görs stora renoveringar kan detta leda till att avgiften på sikt kommer att stegra.

2. Fråga om föreningen kommer att ha några höjningar av avgiften. Detta för att veta om du skall kalkylera med en högre avgift. Om föreningen skall göra ett stambyte så kan detta mycket väl vara så att föreningen behöver ta lån för att göra dessa stora arbeten och det kan i sin tur leda till att din avgift blir högre i din alldeles nyköpta bostadsrätt. Ett annat bra tips är att läsa igenom föreningens förvaltningsberättelse. Om du som privatperson inte förstår ett dugg av dessa papper så kan det vara bra att be antingen mäklaren förklara för dig eller någon god vän som kan saker inom området. De flesta i Sverige känner någon som arbetar med ekonomi på något sätt och tänker du efter litegrann så gör nog även du det.

3. Sysslar föreningen med något annat än bostadsrätter? T.ex. vissa föreningar hyr ut lokaler i t.ex. källaren och det kan självklart vara bra för avgiften. Men hur stor är intäkten och vad händer om hyresgästen försvinner? Bra tankar att ha tänkt då är; Är det svårt för föreningar att hyra ut lokalen till någon annan än den som hyr där idag? Om det är en svår produkt att hyra ut kan detta också leda till en avgiftshöjning.

4. Hur ser föreningens lån ut? När är de bundna? Vilken ränta är lånen bundna till? När kan lånen skrivas om? Detta är självklart viktigt att veta som köpare eftersom när du köper en bostadsrätt så köper du också (oftast) en skuld i en förening som du är gemensamt ansvarig för.

Det bästa tipset är som sagt att läsa årsredovisningen i föreninger och noggrant se över vad för lån föreningen har. Om du inte är insatt i ekonomi så be någon vän eller kanske till och med din bankman att förklara för dig. Det är trots allt kanske ditt livs största affär du står inför! Därför är rekommendationen att vara så påläst som möjligt så att du inte gör en affär som kan skada dig i framtiden.